16 listopada (wtorek) o godz. 18.00 w filii nr 7 (pl. Matki Teresy z Kalkuty 8) odbędzie się interesujące spotkanie, szczególnie dla miłośników dobrej kuchni i wiedzy o kulinariach. Gościem będzie prof. Jarosław Dumanowski, a rozmowę z nim poprowadzi Gieno Mientkiewicz.
Na spotkanie obowiązują bezpłatne wejściówki do pobrania z serwisu evenea: https://app.evenea.pl/event/jaroslaw-dumanowski/ Chęć uczestnictwa można także zgłosić osobiście w filii nr 7 lub telefonicznie: 91 506 50 58.
W klimat dawnych kulinariów gość spotkania wprowadzi uczestników, opowiadając o wydanym świeżo "Zbiorze dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca". Znalazło się w nim ponad tysiąc przepisów kulinarnych, zbieranych przez kilka pokoleń, koronujących kulturę stołu i wiedzy kuchmistrzowskiej.
Jarosław Dumanowski – profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, historyk czasów nowożytnych, specjalizuje się w historii kultury, kontaktach polsko-francuskich oraz w kulturowej historii kuchni i jedzenia. We współpracy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie wydaje najstarsze polskie książki kucharskie (seria Monumenta Poloniae Culinaria – Polskie Zabytki Kulinarne).
[notka od wydawcy]
Gieno Mientkiewicz - członek Stowarzyszenia Polska Inicjatywa Kulinarna, kucharz z wykształcenia, smakosz z wyboru. Serowy ekspert. Stworzył też kultowe Noce Śledziożerców.